Stoffer kan virke fristende, men de har alvorlige konsekvenser for dit helbred og din fremtid. Foreningen nejtilstoffer.dk tilbyder gratis materialer om stoffernes virkning og hvordan du kan holde dig ren.
Hvad pusheren vil fortælle dig
Nogle teenagere blev spurgt om, hvad grunden var til at de begyndte at tage stoffer. 55 % svarede, at det var p.g.a. pres fra deres venner. De ville være populære og seje. Det ved pusheren godt. Pusheren er ligeglad med, om stofferne ødelægger dit liv, så længe du betaler.
Pusheren henvender sig til dig som en ven og tilbyder at ”hjælpe dig med noget, der vil få dig til at få det godt”. Stoffet vil ”hjælpe dig til at blive som de andre” eller ”til at være sej”. Han kunne fortælle dig, at ”kokain vil gøre dit liv til en fest” eller ”heroin er som et varmt tæppe”. Og hvis du tager ecstasy ”kan du være sammen med en masse piger”. Det eneste, han fokuserer på, er penge. Tidligere pushere har indrømmet, at de blot så deres kunder som brikker i et skakspil.
Men hvorfor tager folk stoffer?
Her er nogle af de grunde, som nogle unge har givet:
- Fordi de keder sig
- For at passe ind
- For at virke voksen
- Som virkelighedsflugt og afslapning
- For at gøre oprør
- For at eksperimentere
De tror, at stoffer er en løsning. Men til sidst bliver stofferne problemet.
Måske er det svært at se ens problemer i øjnene, men konsekvenserne af stofmisbrug er altid værre end det problem, man forsøger at løse med stofferne.
Stofrapport afslører alarmerende tendenser i Europa
Ifølge **European Drug Report 2023: Trends and Developments**¹, der blev offentliggjort den 16. juni 2023 af EU’s narkotikagentur (EMCDDA), er der flere nye udfordringer og trusler på stofområdet i Europa.
Der kommer flere og flere nye stoffer i Europa
I 2022 fandt man 123 nye stoffer, der kan påvirke hjernen (NPS). Det er det største antal nogensinde¹. Det er svært at følge med i, hvordan stofferne bliver lavet og solgt. Mange stoffer bliver lavet i lande langt væk fra Europa og kommer ind på mange måder¹.
Nogle af de vigtigste fund i rapporten er:
- Cannabis: Det er stadig det stof, som flest bruger i Europa. Men cannabis kan være meget forskelligt i styrke og renhed. Mange vil også gerne have cannabis som medicin eller CBD-produkter¹.
- Kokain: Mange bruger kokain i Europa. Især unge voksne. Kokainen er også blevet renere, og det gør den farligere. Man kan nemmere få for meget og blive syg eller dø¹.
- Amfetamin og MDMA: Nogle stoffer giver meget energi og glæde. De hedder syntetiske stimulanser. For eksempel MDMA og amfetamin. Mange bruger dem til fester og om natten. Men de kan være meget skadelige. De kan give problemer med hjertet, tørst og feber¹.
- Heroin: Heroin og andre opioider er de stoffer, som flest dør af i Europa. Nogle gange blander man dem med andre stoffer, som er endnu stærkere. For eksempel fentanyl og carfentanil. Eller man sælger dem i stedet for heroin¹.
Få de sande data om stoffer, så du kan tage dine egne beslutninger
Læs mere hos nejtilstoffer.dk eller besøg www.emcdda.europa.eu for at få adgang til den fulde rapport og de interaktive grafer og dashboards, der viser data og tendenser på europæisk og nationalt niveau. Du kan også se en kort video, der opsummerer rapportens hovedpunkter her.
Husk, at du altid har et valg. Sig nej til stoffer, sig ja til livet! Læs mere hos nejtilstoffer.dk
Kilde:
(1) European Drug Report 2023: Trends and Developments. https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en.
(2) Coming soon: European Drug Report 2023 to be released on 16 June. https://www.emcdda.europa.eu/news/2023/coming-soon-european-drug-report-2023-be-released-16-june_en.
(3) Launch event: European Drug Report 2023 | www.emcdda.europa.eu. https://www.emcdda.europa.eu/event/2023/06/launch-event-european-drug-report-2023_en.
Foto:
Photo by Kampus Production: https://www.pexels.com/photo/laughing-young-diverse-girlfriends-dancing-and-drinking-beer-during-event-5935240/
Photo by Wendy Wei: https://www.pexels.com/photo/three-women-standing-on-ground-with-crowd-2513605/
Skriv et svar