En sjælden gæst har vakt opsigt i Aarhus de seneste dage. En pukkelhval er blevet spottet flere gange i havnen og i det nærliggende farvand. Det er usædvanligt at se så stort et dyr så tæt på land i Danmark.
Pukkelhvalen er et af verdens største dyr og kan blive op til 15 meter lang og veje op til 30 tons. Den lever normalt i de åbne oceaner, hvor den vandrer mellem yngleområder omkring ækvator og fødeområder i koldt vand. Pukkelhvalen er kendt for sine spektakulære spring og sang, som den bruger til at kommunikere med andre hvaler.
Den første observation af pukkelhvalen i Aarhus Havn blev gjort fredag aften
Fredag blev en video af hvalens rygfinne blev delt på Facebook. Siden da er hvalen blevet set flere gange både i havnen og lidt uden for Middelfart. Biolog Carl Kinze, der er ekspert i hvaler, mener med 99 procents sikkerhed, at det er den samme hval, som blev set nær Gøteborg i Sverige for en måneds tid siden.
Carl Kinze opfordrer folk til at indberette deres observationer af hvalen til Facebook-siden ‘Hvaler.dk‘, som han er med til at administrere. Han håber, at hvalen vil blive ved med at vise sig frem, så flere kan få glæde af det sjældne syn.
– Vi vil holde øje med den og dens færden. Og vi vil meget gerne have at folk indberetter det til os, siger han.
Ifølge Carl Kinze er det ikke hver dag, vi ser de store hvaler så tæt på land her i Danmark. Det er mest delfiner og marsvin, der boltrer sig i de indre danske farvande. Men det kan være, at eksempelvis pukkelhvaler oftere kommer inden for synsvidde, fortæller han.
Hvorfor har en pukkelhval forvildet sig til danske farvande?
Bestanden af pukkelhvaler er faktisk stigende, og derfor ser vi flere af dem. Pukkelhvalen vandrer rundt i havene og leder efter mad, og det gør, at den er kommet ind i Kattegat, siger han.
Pukkelhvalen er nogle af de mest fantastiske dyr i havet. De er så store, at de kan være længere end en bus. De har lange luffer og en stor hale, som de bruger til at svømme med. De lever i alle havene på jorden, og de rejser langt for at finde mad og mager. Når de vil snakke med hinanden, synger de nogle flotte sange, som lyder som grynt, fløjt og vræl. De kan også finde på at hoppe op af vandet og lave plask, som om de leger.
Men der er stadig nogle ting, som gør det svært for pukkelhvalerne at leve i havet. Nogle gange støder de sammen med bådene eller bliver fanget i net. Andre gange bliver de syge af alt det skidt, som menneskerne smider i havet. Og nogle gange bliver deres mad mindre på grund af klimaforandringerne
5 måder du kan være mere bæredygtig og passe på de store sangere i havet
Vi kan passe godt på pukkelhvalerne og deres hjem i havet. Det betyder, at vi skal være bæredygtige. Bæredygtig betyder, at vi bruger naturens ressourcer på en måde, som ikke skader den eller tager mere, end den kan nå at lave igen. Det betyder også, at vi tænker på fremtiden og på alle de andre levende væsener, som deler planeten med os.
Når vi er bæredygtige, gør vi mange gode ting for pukkelhvalerne og for os selv. Vi kan for eksempel:
1. Køre mindre i bil og mere på cykel eller gå.
2. Spare på strømmen ved at slukke lyset og elektronikken, når vi ikke bruger dem.
3. Genbruge ting i stedet for at smide dem ud eller købe nye. Sortere vores affald og undgå plastikposer og engangsting
4. Spise mindre kød og mere grønt.
5. Støtte organisationer, som arbejder for at beskytte pukkelhvalerne og andre dyr.
Hvis vi gør disse ting, hjælper vi med at holde havet rent og sundt for pukkelhvalerne og alle de andre dyr, som bor der. Vi hjælper også med at stoppe klimaforandringerne, som gør havet varmere og surere. Og vi hjælper med at bevare naturens mangfoldighed og balance.
Verdens syvende største dyr
Pukkelhvaler (Megaptera novaeangliae) er bardehvaler, der tilhører familien Balaenopteridae. De er karakteriseret ved deres store pukler på ryggen, deres lange og knudrede luffer og deres komplekse og varierede sang. De er også meget aktive og sociale dyr, der ofte udfører spring, slag og rulninger i vandet. De har en global udbredelse og vandrer mellem tropiske og tempererede områder. Men de har også været udsat for en alvorlig overudnyttelse og forringelse af deres levesteder.
Pukkelhvalernes historie som intensivt jaget byttedyr
Pukkelhvalerne blev intensivt jaget i det 19. og 20. århundrede for deres kød, spæk, barder og knogler. De var et let bytte for hvalfangere, fordi de svømmede langsomt, var nysgerrige og lette at spore på grund af deres spring og sang. Det anslås, at omkring 200.000 pukkelhvaler blev dræbt i denne periode, hvilket reducerede deres bestand med op til 90 procent (Clapham et al., 1999). I 1966 blev der indført et internationalt forbud mod kommerciel fangst af pukkelhvaler under Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC), som gav dem en chance for at komme sig.
Truslerne er ikke forbi
I dag har er der omkring 80.000 individer fordelt på 14 forskellige bestande i alle verdens oceaner . I 2016 blev ni af disse bestande fjernet fra listen over truede dyrearter af de amerikanske myndigheder under Endangered Species Act (ESA), hvilket var en stor sejr for hvalernes beskyttelse.
Det betyder dog ikke, at pukkelhvalerne er uden problemer. Fem bestande er stadig truet eller sårbare, især dem, der lever omkring Californien, Mexico og Centralamerika. Pukkelhvalerne er også udsat for andre trusler, såsom kollisioner med skibe, fangst i fiskenet, støjforurening, klimaforandringer og tab af fødegrundlag.
Pukkelhvalerne har brug for vores hjælp
Det er vigtigt at fortsætte med at overvåge og beskytte pukkelhvalerne og deres levesteder. Pukkelhvalerne er en del af havets mangfoldighed og balance, og de bidrager til vores viden og beundring for naturen.
Pukkelhvalerne er en vigtig del af livet i havet, og de er en af verdens forunderlige kæmper. Lad os være bæredygtige, så vi kan passe på dem og på vores fælles hjem.
Like os på:
Kilder:
(2) Pukkelhval spottet i Aarhus | Verdens syvende største dyr …. https://www.facebook.com/TV2OJ/videos/pukkelhval-spottet-i-aarhus/814778470087992/.
Clapham, P.J., Young, S.B. and Brownell Jr, R.L., 1999. Baleen whales: conservation issues and the status of the most endangered populations. Mammal Review, 29(1), pp.35-60.
Fotos:
Photo by Artem Podrez: https://www.pexels.com/photo/image-of-a-whale-made-of-scrap-materials-7048043/
Photo by ArtHouse Studio: https://www.pexels.com/photo/a-woman-standing-beside-a-wall-with-whale-painting-4646147/
Skriv et svar