Kunst – et bredt koncept
Kunst kommer til udtryk i mange forskellige former, materialer, nuancer og typer. Nogle kender vi meget til – så som billedkunst og skulpturer. Mens andre former kan være i en helt, helt anden boldgade – og egentlig vække tvivl i os om hvad kunst egentlig er?
Det var i hvert fald det en dansk-chilienske kunstner Marco Evaristti gjorde i 2000. Han udstillede 10 blenders, fyldt med vand og en guldfisk som svømmede rundt i hver af de blenders. Blenderne var tilsluttet stikkontakte, og de besøgende havde mulighed til at trykke på knappen. Det vakte både forvirring og forargelse. Og det resulterede vist nok også i en bøde fra Dyreværnet.
Hvor går skillelinjen for hvad der er kunst?
Kunst har siden årtusinder været noget som mennesker skabte, noget som var smukt, noget som var emotionelt, noget som havde noget æstetik, noget som gjorde et indtryk på den som anskuer kunsten.
Man kan måske sige, at det er at foretrække, at kunsten har en positiv effekt – eller en ønskværdig emotionel. Med dette i tankerne kan man selv beslutte, hvad der er kunst for en. Hvis man væmmes ved anskuelsen af fisk i en blender, så er det næppe det som betragtes som kunst. Men snarere en fordrejning af konceptet kunst.
Kunst med en rehabiliteringsevne
En smuk sang som lige nøjagtigt rammer ens bølgelængde af følelser, og om inspirerer til nogle nye tanker, et billede som vækker glade tanker, hver gang man går forbi det. Et teaterstykke som opføres med så meget indlevelse, at man bliver helt betaget. Det er alt sammen kunst. Der er vist ikke meget tvivl om, at kunst har en kraft, en indvirkning på ens sind og humør. Både for dem som nyder kunsten, og dem som skaber kunsten.
Denne positive effekt som kunst kan have på sindet, var der en gruppe i København, som gerne ville lave et projekt om. På museerne på Frederiksberg i København lavede man et projekt, som hed Kunst på Recept, hvor de inviterede 800 borger i København med enten angst eller depression. Der blev åbnet dørene for kunstens verden – det var poesi, farvekompositioner, former og det var både mulighed for at lave kunst og betragte og fordybe sig i kunst. Resultatet var meget interessant. Faktisk vurderede 80% af borgerne der deltog, at deres trivsel var bedre efter deltagelse i dette kunst projekt.
Kunstens formål
Der har gennem tiderne været mange meninger om kunst. Mange variationer. Nogle laver kunst med formål at opløfte andre. At inspirerer andre. Andre for at provokere. Andre for at forvirre. Og andre måske for at give udtryk for følelser og tanker de har brug for at kommunikere om.
‘Art isn’t to make a living. It’s to make your soul grow.‘
Det er et citat, som stod skrevet på jeg på en væg. Jeg tænker det citat er meget brugbart, som en pejlesnor for, hvad der er kunst for DIG.
Forfatter: Vicki Bjørklund
Foto: Guerra Anderson
Skriv et svar