Børn og unge får stadig mere medicin mod forskellige lidelser. Men meget af medicinen er ikke testet på børn, og det kan have alvorlige konsekvenser for deres helbred og udvikling.
Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF), som har analyseret data fra Ungdomsprofilen 2023 og danske registre. Rapporten udkom i dag og kan læses på SIF’s hjemmeside.
Ifølge rapporten er forbruget af medicin mod hovedpine, søvnbesvær, tristhed og stress steget med 50 pct. blandt de 11-15 årige fra 2017 til 2023. Det skyldes blandt andet forældrenes forbrug, nem adgang til medicin på nettet og hos lægen, samt øget pres fra skole og samfund.
Lykkepiller kan øge risikoen for selvmordstanker
Mange af de lægemidler, som børn og unge får, er ikke godkendt eller undersøgt til denne aldersgruppe.
Det betyder, at medicinen kan have en helt anden eller uønsket effekt på børn end på voksne, forklarer overlæge i Lægemiddelstyrelsens godkendelsesafdeling Steffen Thirstrup: “Vi ved for eksempel, at lykkepiller kan øge risikoen for selvmordstanker og -forsøg blandt børn og unge. Derfor anbefaler vi ikke, at lægerne bruger dem til denne gruppe. Men vi er godt klar over, at det sker alligevel i nogle tilfælde,” siger Steffen Thirstrup.
Han tilføjer, at nogle lægemidler kan bruges til flere forskellige lidelser. For eksempel kan potensmidlet Viagra bruges til spædbørn med lungeproblemer, og lykkepiller bliver også brugt til børn og unge med angst eller tvangstanker.
Læge: Flere kræver medicin
90 pct. af al medicin i Danmark udskrives af de praktiserende læger. Næstformand for Foreningen af Praktiserende Læger Henrik Dibbern mener, at lægerne generelt er tilbageholdende med at udskrive medicin til børn og unge. Men han siger også, at grænsen for, hvornår man skal have medicin ved symptomer som depression eller stress, er ofte til forhandling mellem læge og patient.
“Vi vil gerne begrænse brugen af medicin blandt børn og unge, men tærsklen for, hvad befolkningen som helhed vil finde sig i, før de vil have medicin, er blevet mindre, og det smitter også af på børn og unge. Men hvis jeg nægter at udskrive receptpligtig smertestillende medicin til en 18-årig, så er der jo også mange andre måder at få medicin på end hos lægen,” siger Henrik Dibbern med henvisning til medicinkøb på internettet.
Kommer medicinalindustrien til at sætte lægerne under pres?
Henrik Dibbern peger også på, at øget indflydelse fra medicinalindustriens side på forskningen sætter lægerne under pres for at give medicin til flere. Enkelte undersøgelser tyder dog på, at børn og unge ikke kun får medicin fra lægen, men også fra forældrenes medicinskab.
Ingen kender konsekvenserne af det øgede medicin til børn
“Vi udsætter os selv for store risici også ved almindelige lægemidler. På den måde er vi hele tiden med i et stort medicinsk forsøg. Godt nok er lægemidlerne testede, men det er ikke ensbetydende med, at medicinalindustrien ved alt om effekten af dem. Dels fordi lægemidler ikke altid bliver brugt efter hensigten, dels fordi nogle af virkningerne først kan ses på længere sigt,” siger Claus Møldrup, der er farmaceut og lektor i samfundsfarmaci på Københavns Universitet.
I Patientforeningen Danmarks Medicingruppe er der dog ingen tvivl om, at medicin kan give varige skader på både børn og voksne.
Forsigtig med at give medicin til børn og unge
“Vi har et stigende antal henvendelser fra folk, der har fået alvorlige bivirkninger af medicin, som de har fået som børn eller unge. Det kan være alt fra kroniske smerter til hjerteproblemer til impotens. Derfor mener vi, at man skal være meget forsigtig med at give medicin til børn og unge, især når man ikke kender de langsigtede effekter,” siger formand for Patientforeningen Danmarks Medicingruppe Anne Mette Dons.
Kilde: Inspireret fra samtale med Bing, 25.6.2023
(1) Sundhed og sygdomme – Danmarks Statistik. https://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/sygdomme-og-diagnoser.
(2) Unge – sif. https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/unge.
(3) Børn og unge – Danmarks Statistik. https://www.dst.dk/da/informationsservice/oss/unge.
Foto:
Fotos af Pixabay: https://www.pexels.com/da-dk/foto/medicin-medicinsk-piller-stoffer-208541/
Fotos af Pixabay: https://www.pexels.com/da-dk/foto/ Find: pexels-rfstudio-3843257
Skriv et svar