Humanisten

Filantropi online: Skab gode forandringer i verden.

  • Om foreningen
  • ANNONCERING
  • Kontakt
  • Blog
  • Kulturstof
  • Sundhed
  • Uddannelse
  • Verden rundt!
  • Teknologi

Bekymrende forbrug af antidepressiver blandt børn og unge

24. juni 2023

Hvorfor får børn og unge antidepressiver?

Antidepressiver er en type medicin, der bruges til at behandle depression og andre psykiske lidelser, som f.eks. angst eller tvangstanker. Nogle børn og unge får antidepressiver, hvis de har en diagnosticeret depression eller en anden psykisk lidelse.

Depression kan have forskellige årsager, som f.eks. stress, traumer, mobning eller misbrug. Symptomerne på depression kan variere fra person til person, men nogle af de mest almindelige er: Tristhed, nedtrykthed, manglende interesse eller glæde ved ting, man plejer at nyde, lavt selvværd,  skyldfølelse, søvnproblemer, vægtændringer, hukommelsesproblemer, aggressivitet m.v.

Stigning i brug af antidepressiver blandt børn og unge i vores nabolande

Medicinforbruget af antidepressiver blandt børn og unge er steget markant i de seneste år i flere lande. En undersøgelse fra 2019 viste, at forbruget af antidepressiver blandt 5-19 årige var fordoblet i Sverige fra 2007 til 2017, mens det var faldet i Danmark og kun lidt forøget i Norge¹.

Forbruget af antidepressiver var højest blandt 15-19 årige, og piger fik oftere behandling end drenge. Det var dog ikke kun lægerne, der udskrev antidepressiver til børn og unge.

Hvad er risiciene ved antidepressiver til børn og unge?

Antidepressiver er ikke uden bivirkninger, og nogle af dem kan være alvorlige eller langvarige. Nogle af de mest almindelige bivirkninger er:

– Kvalme eller maveproblemer

– Hovedpine eller svimmelhed

– Søvnproblemer eller mareridt

– Vægtændringer eller appetitløshed

– Rysten eller nervøsitet

– Mundtørhed eller øget svedtendens

Nogle af de mere sjældne eller alvorlige bivirkninger er:

– Allergiske reaktioner eller hududslæt

– Blødninger eller blå mærker

– Hjerte- eller leverproblemer

– Kramper eller anfald

– Serotoninsyndrom eller mani

– Selvmordstanker eller -forsøg

Nogle af disse bivirkninger kan være mere udtalte hos børn og unge end hos voksne, fordi deres hjerner stadig er i udvikling. Derfor er det vigtigt, at børn og unge, der får antidepressiver, bliver fulgt nøje af deres læge og får den lavest mulige dosis.

Desuden er mange antidepressiver ikke godkendt til brug hos børn og unge, fordi de ikke er testet nok på denne aldersgruppe. Det betyder, at der er stor usikkerhed om effekten og sikkerheden af antidepressiver til børn og unge på lang sigt.

5 enkle trin på vej til at forebygge depression hos børn og unge

Der findes andre måder, der måske kan hjælpe til at forebygge depression hos børn og unge, som f.eks.:

1.Støtte fra familie og venner: Det er vigtigt, at barnet eller den unge har nogen, der lytter til dem, forstår dem og viser dem omsorg. Familie og venner kan også hjælpe med at opmuntre barnet eller den unge til at deltage i sociale aktiviteter, hobbyer eller sport, som kan give glæde og mening i livet.

2. Motion og sunde vaner: Fysisk aktivitet kan have en positiv effekt på humøret, energien og selvværdet. Det kan også reducere stress, forbedre søvnen og styrke immunforsvaret. Det er også vigtigt at spise sundt og varieret, undgå alkohol og stoffer, samt holde en fast døgnrytme.

3. Gåture i naturen: Der videnskabelig beviser på, at gåture kan have positive effekter på hjernen og humøret, især hvis de foregår i naturområder. Gåture kan for eksempel frigive endorfiner, reducere negative tanker, øge kreativiteten og forbedre hukommelsen. De er et supplement, der kan støtte din mentale sundhed og velvære.

4. Mangle på D og B vitamin: Der er nogle undersøgelser, der tyder på, at mangel på D-vitamin og andre vitaminer kan have en negativ indflydelse på mental sundhed (2) (3). D-vitamin er vigtigt for humørreguleringen, da det hjælper kroppen med at producere serotonin, dopamin og andre hormoner involveret i humør. Mangel på D-vitamin kan øge risikoen for depression og angst, samt forårsage smerter i muskler og knogler, træthed og depressive tanker. Andre vitaminer, der kan påvirke depression, er B-vitaminer, især B6, B9 og B12, som er nødvendige for at omdanne aminosyrer til neurotransmittere. Mangel på disse vitaminer kan føre til lavt niveau af serotonin og dopamin i hjernen.

5. Kreative hobbies: Der er nogle videnskabelige beviser på, at kreative hobbies kan hjælpe på depression, men de er ikke entydige eller overbevisende. Kreative hobbies kan være aktiviteter som at male, tegne, skrive, spille musik, sy, strikke, lave keramik osv. Nogle af de mulige fordele ved kreative hobbies er:

  • De kan give en følelse af mening, formål og tilfredshed (4).
  • De kan øge selvværdet og selvtilliden (4).
  • De kan reducere stress, angst og negative tanker.
  • De kan fremme positive følelser som glæde, håb og taknemmelighed.
  • De kan styrke sociale relationer og skabe et fællesskab.

Der er dog også nogle begrænsninger og udfordringer ved at bruge kreative hobbies som behandling for depression. Der kan være praktiske barrierer for at deltage i kreative hobbies, såsom mangel på tid, penge, materialer, faciliteter eller vejledning (5). Nogle patienter kan også have svært ved at motivere sig selv eller overvinde deres frygt for fiasko eller kritik (5).

Derfor er det vigtigt at understrege, at kreative hobbies ikke er en mirakelkur, men kan være en måde at forebygge eller mildne depression på.

Like os på:

  • Facebook


Kilder:
(1) Trends in antidepressant use among children and adolescents: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31618447/.
(2) 10 tegn på D-vitaminmangel – og tips til mere energi til foråret. https://www.weightworld.dk/10-symptomer-pa-d-vitaminmangel-fa-mere-energi-til-forar.html.
(3) D-vitamin-mangel – Patienthåndbogen på sundhed.dk. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/oevrige-sygdomme/d-vitamin-mangel/.
(4) Depression, behandling – Patienthåndbogen på sundhed.dk.
(5) Motion og depression – Netdoktor.dk. https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/motiondepression.htm

Fotos:
Fotos af Sebastian Arie Voortman: https://www.pexels.com/da-dk/foto/hav-landskab-natur-person-214575/
Fotos af Oleksandr Pidvalnyi: https://www.pexels.com/da-dk/foto/folk-picnic-sommer-venner-344102/
Fotos af Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/da-dk/foto/mad-folk-kvinde-pige-3769999/

Skrevet i: Blog, Sundhed Tags: drugfri, drugs, misbrug, stoffer

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seneste artikler

  • Navigér sikkert: Fra skærmafhængighed til gode netvaner
  • Caroline Wozniacki´s inspirerende rejse fra pension til Grand Slam i tennis
  • BEGYNDER GUIDE: Kom let i gang med ChatGPT!
  • QUIZ: Husker du de største sports legender? Test din hukommelse!
  • Jonas Vingegaards utrolige sejr i Tour de France

Populære tags

Bivirkninger af medicin børn børn i slumkvarterer Børn og medicin ChatGPT drugfri drugs Essay gåture humørløft Iværksætter Kildekritik Læsehjælp læseproblemer misbrug Nyheder Pres på læger Skærmafhængighed stoffer stofmisbrug sundhed test unge Utestet medicin til børn velvære

Artikel kategorier

  • Blog
  • Kulturstof
  • Sundhed
  • Teknologi
  • Uddannelse
  • Verden rundt!

Fra arkivet

Fra skærmafhængighed til gode netvaner

Navigér sikkert: Fra skærmafhængighed til gode netvaner

De seneste 10 år har bragt mange af os ind i en afhængighedssymbiose med vores skærme – helt i tråd med tech-giganternes ønsker.

Caroline Wozniacki´s inspirerende rejse fra pension til Grand Slam i tennis

Caroline Wozniackis comeback er mere end blot en sportslig begivenhed. Det er et budskab om, at vi alle kan genopfinde os selv og forfølge vores drømme.

Jonas Vingegaards sejr i Tour de France

Jonas Vingegaards utrolige sejr i Tour de France

Jonas Vingegaard har skrevet sig ind i historiebøgerne som den første dansker, der har vundet Tour de France to gange. Den 26-årige rytter fra Jumbo-Visma holdt sikkert fast i den gule trøje på den sidste etape i Paris, hvor han blev hyldet af tusindvis af fans på Champs-Élysées.

Hvordan Einstein ændrede verden med sin fantasi og nysgerrighed

Einstein viste os, hvordan vi kan lære nye ting ved at stille spørgsmål og lege med ideer i vores hoveder, fordi han var nysgerrig, kreativ og modig. Her er nogle af hans mest berømte og tankevækkende citater.

Hvad kan man gøre for at forebygge depression blandt børn og unge?

Bekymrende forbrug af antidepressiver blandt børn og unge

Der findes måder at forebygge depression hos børn og unge, som f.eks. støtte fra familie og venner og motion. Sunde vaner og fysisk aktivitet kan have en positiv effekt på humøret, energien og selvværdet.

Gennem nåleøjet

En varm augustdag hvor teenagerne steger i sololie langs kysterne, er to F-16-jagere på patruljeflyvning over Østersøen. Langt over skyerne beriger solens stråler et langstrakt udsyn fra cockpittet, flere hundrede kilometer til alle sider og ned til de få pufskyer på himlen. Trods brølet fra jetmotorerne, er der stille i cockpittet imens jagerne med 950 […]

Daniel får lidt over 1.100,- kr. i timen for sit job og er booket de næste 8 måneder

For dem som har prøvet at sælge sin serviceydelser, kan det lyde som en fantasi. Det er ikke desto mindre hverdag for Daniel Paarup – en af Danmarks absolut top elite tatovører. Da jeg hørte om hans imponerende tal og så nogle af hans værker blev jeg meget nysgerrig efter at lære ham bedre at […]

Alt for mange lever for usundt. Hvordan bliver danskerne sundere?

Alle mennesker har ret til sundhed og et mål alle mennesker i alle kulturer stræber efter
Når vi snakker sundhed er det meget mere end medicin og vaccinationer, som lige nu er meget ’hot’ i medierne. Det gælder også de mest basale og livsnødvendige sundhedsfaktorer som søvn, motion, rent vand, sund mad og vitaminer/mineraler.

OM HUMANISTEN

Vores idé med denne hjemmeside er at støtte de gode tiltag i samfundet med artikler, interviews og henvisninger

Kategorier

  • Blog
  • Kulturstof
  • Sundhed
  • Teknologi
  • Uddannelse
  • Verden rundt!

SENESTE ARTIKLER

  • Navigér sikkert: Fra skærmafhængighed til gode netvaner
  • Caroline Wozniacki´s inspirerende rejse fra pension til Grand Slam i tennis
  • BEGYNDER GUIDE: Kom let i gang med ChatGPT!

Find mere

  • ANNONCERING
  • Kontakt
  • Om foreningen
  • Webinarer

SØG

Copyright © 2025 Den Humanitære Støtteforening. Alle rettigheder forbeholdt.