En tur til New York City blev en øjenåbner på mere end én måde. Turen skyldtes en af vore Menneskerettigheder – retten til at rejse frit – og der var gode oplevelser på den front.
Her i USA’s største by var der propfyldt med mennesker i alle afskygninger og fra alle nationer – New York City kaldes USA’s ”smeltedigel” og her er alle lige og det enkelte menneske behandles med venlighed og respekt. Kun 74 % af de mennesker, der bor i N.Y. er ”indfødte” amerikanere – som for øvrigt for størstepartens vedkommende er børn og børnebørn af tilflyttere fra Europa, Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Det var Five Points-kvarteret i det sydlige Manhattan, der oprindeligt fortjente tilnavnet ”smeltedigel”; for ved slaveriets ophør (4. juli 1827) var det her de frigivne slaver boede sammen med de irere, som havde været en minoritet i området siden 1600-tallet. Der var gnidninger i begyndelsen – primært grundet korruption og religiøs forskelsbehandling, men disse menneskers samliv blev det første skridt i stor skala mod frivillig integration af forskellige racer i amerikansk historie.
ALLE INDIVIDER HAR RET TIL EN NATIONALITET
Artikel 13.
1. Enhver har ret til at bevæge sig frit og til frit at vælge opholdssted inden for hver stats grænser.
2. Enhver har ret til at forlade et hvilket som helst land, herunder sig eget, og til at vende tilbage til sit eget land.
Artikel 15.
1. Enhver har ret til en nationalitet.
2. Ingen må vilkårligt berøves sin nationalitet eller nægtes ret til at skifte nationalitet.
Kilde: Menneskerettigheder fra http://menneskeret.dk
Som danskere har vi vore grundlovssikrede rettigheder og vi har dem, hvad enten vi kender dem eller ej, fordi der er mennesker, der med deres utrættelige arbejde har sikret dem og stadigt sikrer dem. Som eksempel har vi ikke blot ret til at være i Danmark, vi har også ret til og rige muligheder for at bevæge os frit uden for vores eget lands grænser; til det skal der blot anskaffes et pas – til visse rejsemål også Visa. Jeg fik for nyligt brug for at få mit pas fornyet i USA og ringede og fik en aftale med det eneste danske konsulat på Østkysten af USA, der kan den slags; det ligger på Manhattan, så jeg bookede en tur til New York.
Der er faktisk er 108 konsulater i New York City, som næsten alle ligger i samme nabolag; efter besøget på det danske konsulat på ”One Dag Hammerskjold’s Plaza” – hvor jeg blev ”badet” i venlig og hjemlig betjening og fik alt ordnet i en fart – gik turen forbi repræsentationerne for Japan, Libyen, Sudan og Shanghai ned mod vandet og FNs hovedsæde. Ambitionen den dag var at få den oprindelige Declaration of Human Rights at se; men sådan skulle det ikke gå.
Det viste sig, at man ikke bare kan vade ind i FN – selvom man er medlem; der er for det første et fuldt skikkerheds-system, man skal igennem, med gennemlysning og det hele som vi kender det fra lufthavnene – og af skiltningen fremgår det, at dér kommer man kun igennem, hvis man enten har et sikkerhedskort eller en billet (og der er ingen billetluger på stedet). Her er FNs hjemmeside et besøg værd inden man tager afsted.
… da det er af afgørende betydning at fremme udviklingen af venskabelige forhold mellem nationerne,
Disse ord står i indledningen til den Charter, som ca. 45 nationers repræsentanter vedtog og underskrev i San Francisco den 24. oktober 1945 ved FNs konference om International Organisering. Det er et af principperne bag det arbejde, som sker i og hele vejen rundt om FN’s hovedkvarter i New York. Alene i bygningen overfor FN arbejder 150 mennesker på det; i selve FN-hovedkvarteret arbejder tusinder af mennesker på det hver dag; det samme gør de tusinder, der er fordelt på FNs satellitter i Geneve i Schweiz, Wien i Østrig og Nairobi i Kenya. Det kunne helt sikkert være spændende personligt at følge en repræsentant, der sidder i enten Sikkerhedsrådet, eller et af de andre råd, og dagligt tager sig af at udvikle venskabelige forhold nationerne imellem – så nationale rettigheder ikke overtrædes og så de enkelte mennesker i befolkningerne kender og håndhæver deres egne og andres rettigheder.
Når man nu ikke kan komme inden for, må man ty til at nærstudere omgivelserne for at få noget med hjem. Bag hundreder af fodgængere – sikkerhedsfolk, fotograferende turister, dusinvis af gule taxier, TV-vognen fra CNN, kamera-kraner på konstant udkig, tungt ”bevæbnede” kamera-crews på jagt hen ad fortovet efter et godt motiv, lige forbi et godt besøgt interview af en jakkeklædt herre med slips og velklippet hår på en minimal græsplæne mellem fortovet og hækken omkring FN-området (og med kameraets søger vinklet, så FN-bygningens velkende profil ses bag mandens hoved – trods hækken bag ham) – faldt mit øje på ”799 United Nations Plaza”; det er en skyskraber direkte over for FN’s hovedkvarter, som spejler FN i sin glasfacade og på baldakinen skilter med, at den er: ”UNITED STATES MISSION TO UNITED NATIONS” – halløjsa! Hvad har vi her?
”UNITED STATES MISSION TO THE UNITED NATIONS” Foto: Smarie
HUSEJER I MANHATTAN
Efterfølgende studier af FNs website og Charter afslørede, at i hjertet af New York City på 1st Avenue mellem 42. og 48. Gade, ligger et stykke land på 18 acres (ca. 14 tønder land). Området har tidligere huset et slagtehus og var blevet opkøbt til byudvikling; i 1947 købte Nelson Rockfeller området for 8,5 Millioner dollars (i dag ca. 83 mio), som hans far John D. Rockefeller gav New York City til formålet; United Nations indgik nu en aftale med USA og den aftale slår bl.a. fast, at dette område er ”Internationalt Territorium” med egne love og regler. Det tilhører nu De Forenede Nationers 193 medlemsstater – altså også Danmark.
Det aflange, grå område langs med East River er delvist dansk; http://visit.un.org/content/location
Vil du besøge dit parcel i New York City, skal du regne med at have dit pas klar, bestille tid i forvejen på nettet og købe din billet samme sted (den er for øvrigt ikke dyr). Vil du være medarbejder, er der stillingsopslag på FNs hjemmeside og vil du være delegeret og tage del i de beslutninger, der tages på stedet, kræver det, at du er aktiv og synlig i dine aktiviteter som politiker, i din lokalforening, NGO, eller hvilken kurv du nu lægger dine æg i – hvem ved, måske oplever du en dag at blive inviteret inden for på grunden!
Mere om Forenede Nationer findes her:
http://www.un.org/en/
– eller bliv venner med United Nations på Facebook
Følg Det danske institut for Menneskerettigheders aktiviteter her:
http://humanrights.dk/news/everyone-has-right-nationality
Følg arbejdet på US MISSION TO UN:
http://usun.state.gov/about/
Fremtidige artikler: Initiativer i det danske samfund for åbenhed, menneskeret, pressefrihed under ansvar, verdensfreden og den tredie part, samt hvordan man får lærdom for livet.
Skriv et svar