
URI på spil: Koncert i Århus og København i september 2007 hvor små tusind mennesker fra forskellige religoner nød musik serveret af musikere fra lige så forskellige religioner. Koncerterne havde den sigende titel “Toner fra Himlen.” Foto: Thorsten Overgaardhttp://www.uri.org
Dialog og samarbejde mellem mennesker fra forskellige religioner en af de mest vitale former for fredsarbejde i dag og United Religions Initiative (URI) spiller her en vigtig rolle på verdensplan
De Forenede Religioners Initiativ
United Religions Initiative (forkortet URI), som på dansk naturligt kaldes De Forenede Religioners Initiativ, er et verdensomspændende netværk af samarbejdskredse i talrige lande, på alle kontinenter, og med deltagere fra alle de store verdensreligioner og mangfoldige forskellige spirituelle udtryksformer. Initiativtager var William Swing, der er amerikansk episkopal biskop i Californien, og anledningen var fejringen af FN’s 50 års jubilæum, hvor William Swing af FN-folk blev spurgt, om han kunne samle repræsentanter fra verdens religioner. Han opdagede, at der ikke fandtes et samlende forum, hvor mennesker fra forskellige religioner mødtes. Og i lyset af hvor mange krige der har deres rod i religiøse uenigheder, kom han til den konklusion at her var et stort, uudnyttet behov. Dette gav ham inspirationen til URI. Visionen var at skabe et forum for verdens religioner og spirituelle traditioner, der bestræber sig på at være, hvad FN forsøger at være for verdens nationer, dog her skabt på græsrodsniveau. Siden 11. september 2001 er dialogarbejdets dimension og akutte karakter blevet skærpet. Den tyske teolog Hans Küngs berømte ord er blevet helt centrale: ”Der bliver ikke fred mellem verdens nationer, før der bliver fred mellem verdens religioner. Og der bliver ikke fred mellem verdens religioner, før der skabes dialog mellem dem.” Det er i denne ånd at URI virker.
Et voksende globalt samfund
URI har mere end 30.000 medlemmer, der arbejder for at fremme interreligiøst samarbejde i alle tænkelige sammenhænge. Bevægelsen består af mennesker, der handler ud fra indre værdier og føler et ansvar for at skabe synlige forandringer og fremme brobygning, både på lokalt plan og på globalt niveau. URI udgøres af grupper af helt almindelige mennesker, som handler på vidt forskellige måder for at tjene det fælles formål. Kreativiteten kommer til udtryk gennem de eksisterende behov og i samklang med den fælles erklæring.
Samarbejdskredse
Rygraden i URI er de mange samarbejdskredse, som er selvorganiserende grupper, der er lokalt rodfæstede og globalt forbundne. Enhver gruppe, der forpligter sig til at arbejde for URIs erklæring, og som består af mindst syv personer, der repræsenterer mindst tre religioner, spirituelle udtryksformer eller indfødte traditioner, kan blive en samarbejdskreds. Samarbejdskredsene har suveræn frihed og kan organisere sig på alle måder efter behov, muligheder og ressourcer.

“Toner fra Himlen” koncert i Århus. Foto: Thorsten Overgaard
“Toner fra Himlen”
En koncert i Vor Frue Kirke (Den Katolske Kirke) i Århus blev således rammen om den første koncert i URI. URI”s præsident fra Belgien benyttede lejlighden til at komme forbi til koncerten og for at deltage i det lokale URI-møde dagen efter. Og det var nok alle bestræbelserne værd. Bænket i kirken var 300-400 tilhørere, der alle havde religiøsitet til fælles og som denne aften kunne dele en åndelig, æstetisk og kunstnerisk oplevelse, der opsummerede URI”s mål om samklang og fred.

Christine Astrupgaard synger til “Toner fra Himlen” koncerten i Århus. Foto: Thorsten Overgaard
Mere om URI
URI også i Danmark
Lørdag den 11. september 2004 mødtes 20 personer fra 12 forskellige spirituelle traditioner og religioner i Teosofisk Forening i Århus for at etablere en århusiansk samarbejdskreds indenfor De Forenede Religioners Initiativ. En tilsvarende samarbejdskreds stiftedes fredag den 24. september i København.
URI”s internationale hjemmeside
URI”s danske hjemmeside

Jane Winther, Brian Hayashi og samt kor benyttede koncerten til at give nogle numre fra den nye CD. URI”s europæiske præsident, Patrick Hanjoul ser til fra tilskuerrækken. Foto: Thorsten Overgaard
Skriv et svar