For nyligt holdt en kinesisk-amerikansk forretningsmand et seminar om hvordan man kunne leve livet fuldt ud, i alle områder. Hans familie var flygtet fra Kina til Hong Kong og videre til USA, da han var barn. I dag er han som 56-årig trådt tilbage som ejer af en virksomhed og udover sit familieliv, så bruger han ca. 1 time om ugen på arbejde og resten af tiden på at rejse rundt i verden og inspirere andre.
I seminaret var en analogi omkring livet. En sammenligning af livet med et skakspil. Der er et spillerum, regler og en modstander. I livet er modstanderen de mange barrierer man støder ind i. Problemer med at studere, generthed, mangel på penge, arbejdspres og mange flere.
Skakmesteren slår ham der har læst regelbogen 100 gange ud af 100
En af pointerne i seminaret var, at man skal studere og få viden omkring livet for at overvinde barriererne. Og så langt er rimeligt mange kommet. Men studie er ikke nok – man skal øve sig. Til sammenligning spurgte seminarlederen, at hvis man så et skakbræt og læste regelbogen, ville man så kunne vinde over en skakmester? Fordi livet er en skakmester. Det venter ikke til du er klar. Skakmesteren slår ham der har læst regelbogen 100 gange ud af 100. Fordi der skal erfaring, der skal praktisk anvendelse til.
Hvis det sidste er rigtigt, så burde vi finde, at folk som har vundet dette skakspil, de både studerede og skabte erfaring i områder, hvor de havde barrierer.
Så jeg kiggede mig om efter et eksempel. De fleste har hørt om Warren Buffet. Den mest succesfulde investor der har levet, The Oracle of Omaha, som han kaldes blandt amerikanere. En mand som i dag også nok er en af de største humanister i verden. Buffet har doneret omkring 46 milliarder dollars til velgørende organisationer indenfor stort set alle områder. (Dette beløb svarer til 299.000.000.000 danske kroner.)
I dokumentarfilmen Becoming Warren Buffet, fortæller Buffet at han havde læst alle hans fars bøger om økonomi allerede da han var 11 år gammel. Han begyndte at arbejde med at sælge ting dør-til-dør som dreng og havde investeret sine første penge inden han var 13 år.
Havde Warren Buffet nogen barrierer?
I dokumentarfilmen fortæller Buffet så at han vidste han var nødt til at overkomme sin frygt for at tale foran et publikum. Og han vidste at han måtte hellere gøre det mens han var ung, fordi hvis han ikke gjorde det da, ville han aldrig få det gjort. Han tilmeldte sig Dale Carnegie’s Course in Effective Speaking, Leadership Training and the Art of Winning Friends and Influencing People.
Kurset bestod ikke kun af teori omkring kommunikation med andre, men også praktiske øvelser. “De fik os til at gøre mærkelige ting foran hinanden, for at komme ud af os selv”, fortalte Buffet om kurset. Og det virkede. Så godt at Buffet, når han viser sit kontor i Omaha frem, ikke viser hans diplomer som bachelor fra University of Nebraska, eller hans master i økonomi fra Columbia Business School, men i stedet sit certifikat for gennemførelsen af Dale Carnegie kommunikationskurset. Han nævner også i et interview med CBS News at kurset hjalp ham fri til sin kone Susie.
Kender I flere eksempler på studie og praktisk anvendelse for at vinde livets skakspil, så del dem gerne i kommentarsporet herunder.
Skriv et svar